Nervozita trhov v súvislosti s Gréckom znížila cenu Brentu pod 111 USD

26.11.2012 Celý región

New York 26. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes klesli, keď obavy trhov okolo vývoja situácie v Grécku a v USA, kde hrozí riziko pádu do fiškálnej priepasti, prevážili aj nervozitu z prípadného skomplikovania dodávok ropy z Blízkeho východu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americkí zákonodarcovia sa podľa analytikov zatiaľ príliš neposunuli v riešení otázky možného pádu USA z takzvaného fiškálneho útesu, čo by znamenalo prudké zvýšenie daní a výrazné škrty vo výdavkoch od 1. januára budúceho roka. Ak by k tomu došlo, ekonomike USA hrozí prepad do recesie s dôsledkami aj pre ďalšie ekonomiky sveta, najmä v Európe. Trhy zároveň nervózne sledujú aj dnešný, už tretí pokus ministrov eurozóny a Medzinárodného menového fondu dohodnúť sa na uvoľnení ďalšej splátky úveru zadlženému Grécku. Výraznejšiemu poklesu cien ropy zabránila len najnovšia politická kríza v Egypte a pokračujúce násilie v Sýrii.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla do 18.37 h SEČ o 62 centov na 110,76 USD (85,44 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 72 centov na 87,56 USD/barel.
 

Vyberte región